top of page
Caută

Ambianță hygge la tine acasă

De când a apărut prima carte a lui Meik Wiking, termenul danez hygge a câștigat popularitate în întreaga lume și nu e de mirare: ne întrebăm cum se poate ca danezii să se declare fericiți la fiecare sondaj de opinie, în timp ce alte popoare din lumea industrializată se consideră mai degrabă nemulțumite de viață, deși condițiile materiale ale existenței sunt comparabile.


În acest articol, îmi propun să îți prezint câteva componente ale unei vieți plăcute, așa cum o definesc nordicii, iar la sfârșit, soluțiile mele pentru a aduce o notă specială spațiului interior prin folosirea parfumurilor de cameră.


ambianta hygge la tine acasa, lumanari si parfumuri de camera
"Hygge" a apărut pentru prima dată, în daneza scrisă, la începutul anilor 1800, însă cuvântul provine, de fapt, din norvegiană și înseamnă "stare de bine". (M. Wiking)


Ingrediente esențiale pentru hygge:


1. Timpul petrecut cu ceilalți

Nu e un secret că relațiile au o influență majoră asura calității vieții, fapt relevat de mai mult cercetători în domeniul psihologiei de-a lungul ultimelor decenii. Ne simțim bine atunci când avem cu cine să împărtășim ceea ce e important pentru noi, ceea ce ne oferă un sentiment de siguranță și confort.

Timpul petrecut cu alții creează o atmosferă caldă, prietenoasă, agreabilă și primitoare. Doar în acest cadru te simți complet relaxat și natural. Arta hygge este și arta extinderii zonei de confort, astfel încât ea să-i includă și pe alții.

cum să te bucuri de viață,  sentimentul hygge, ambianta

E adevărat că pentru unii dintre noi, e mai greu să se deschidă față de semenii lor, dar cred că dacă nu încercăm niciodată, pierderea suferită e mai mare.


2. Mâncare și băutură

Am descoperit cu surprindere câtă delectare le aduce danezilor ideea de a găti împreună preparate sărate sau prăjituri, având o cultură gastronomică dezvoltată. Totul e să gătești cât mai lent mâncarea pentru a te bucura de experiența coacerii unor daneze (un desert făcut din aluat pe bază de unt având o cremă în mijloc)



Să te murdărești pe mâini frământând aluaturi acasă reprezintă o activitate hyggelig pe care o poți desfășura singur sau cu prietenii și familia.

Procesul preparării mâncării îți schimbă raportul cu hrana: îți amintește că ai putea să apreciezi mai mult că trăiești într-o lume în care ai acces facil la mâncare. Omenirea a trebuit să facă eforturi enorme pentru a ajunge în acest punct, dar mai există încă atâtea locuri unde nu e așa...



Cum ne-am putea imagina că o băutură caldă nu contribuie la starea de bine? Ciocolata caldă, cafeaua și vinul fiert sunt absolut esențiale!

Decembrie nu este complet fără tradiționalul glogg. Danezii se întâlnesc în baruri sau invită prieteni și rude pe la ei, pentru a-și ura "Crăciun fericit!" la o cană din acest vin cald, picant și parfumat. (M.W.)

3. Îmbrăcăminte și decorațiuni interioare

Scandinavii adoptă deseori un stil vestimentar informal, purtând piese comode și nu foarte rigide. Cu cât îți iei pe tine mai multe fulare și suprapui pulovere și cardigane, vei fi mai aproape de idealul nordic de îmbrăcăminte.

Când vine vorba de a-ți decora casa și de a aduce un strop (sau mai mulți) de confort, lista pentru un cămin hyggelig trebuie să conțină:

  • hyggekrog - un colțișor în care să te cuibărești cu o carte sau cu o băutură caldă. Poate fi fotoliul tău preferat sau un loc lângă fereastră, unde te poți bucura de razele calde ale soarelui în zilele de toamnă târzie. Ideea e să te înconjori cu cât mai multe perne comode și să ai și un animal de companie aproape, dacă se poate. Ce poate fi mai plăcut?

  • șemineu - asta zice Meik Wiking și sunt de acord că e superb să privești focul, dar cred că pentru cei mai mulți dintre noi e cam greu să avem așa ceva în casă, dacă nu chiar imposibil. Oricum te poți bucura de lumina unei lumânări și de ce nu, de parfumul ei.

  • lumânările - obiecte mai mici și ușor de obținut pe care le poți lua cu tine în orice cameră. Lumina care pâlpâie te calmează și îți aduce sentimentul de pace. Nu uita însă că poți adormi lângă o lumânare care arde, ceea ce eu nu recomand deloc. Orice foc deschis trebuie supravegheat, iar siguranța nu are preț!

  • cărți, obiecte de lemn și ceramică - lutul și materialele naturale ne aduc natura mai aproape. Vazele lucrate manual poartă urmele artizanilor care pun pasiune în munca lor. Nu e nevoie să cumperi buchete de flori tot timpul. Adună, în schimb, rămurele și frunze uscate toamna - culorile o sa-ți dea o stare de bine. Când suntem înconjurați se asemenea obiecte, ne aducem aminte de viețile celorlalți și de ce avem și noi de valoare în suflet. Cărțile care au trecut de la o generație la alta așteaptă să-ți spună și ție poveștile pe care le poartă. Întreabă-te ce impact au avut paginile pline de cuvinte asupra altora și vei vedea cum se deschide o lume nouă în fața ta!



  • Ceainice și obiecte vintage - caută obiecte deosebite în magazinele de vechituri sau antichități și decorează-ți căminul în chip original.

  • Pături și perne - o casă cu adevărat hygge trebuie să fie plină de pături. Pe ce altceva să pui mâna când ai o zi grea și stresantă?

Pentru că în lunile reci stăm mai mult în casă și ne dorim o ambianță cât mai primitoare, eu îți propun câteva parfumuri cu note de fructe coapte, vanilie, lemn de agar și cedru.



Dacă știi cum e tarta cu pere caramelizate a lui Jamie Oliver, o să-ți dai seama cum e și lumânarea asta. Mie îmi place foarte mult mirosul de cardamom emanat în timpul arderii. Varianta de difuzor o găsești aici.




Corina de la The Modernium, mi-a spus că își păstrează această lumânare pentru zilele ploioase. Într-adevăr, atunci când îi simți mirosul, la asta te gândești. Ca să scapi de grija supravegherii unei lumânări, optează pentru un odorizant cu bețișoare




Rășinile cu note calde te învăluie în îmbrățișarea lor. Difuzorul cu bețișoare e la fel de plăcut. Este o aromă care acoperă bine spațiul, fără să fie prea puternică.




Ți-e poftă de ceva dulce? Mirosul de bomboane cu lichior e irezistibil. Păstrează-l în casă tot timpul cu un odorizant Notete lui fascinante de migdale și cireșe e inspirat de parfumul Tom Ford Lost Cherry și se situează în topul favoritelor clienților mei.




Izurile de zahăr ars, ciocolată, cafea prăjită și frișcă ți se dezvăluie treptat pe măsură ce se topește lumânarea. E dulce-amăruie și delicioasă această aromă pe care o poți simți tot timpul cu ajutorul unui odorizant.







Cam atât pe azi! Mai am niște arome faine pentru voi, dar vin în "alt episod din Teleenciclopedia".


Referințe și citate:

Meik Wiking, Mica Enciclopedie Hygge, Rețeta daneză a fericirii, Grup Media Litera, 2017


hygge si lumanari parfumate, atelier antonia rusu

74 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page