top of page
Caută

Cum să păstrezi un miros proaspăt în casă?

Actualizată în: 29 oct. 2022

Atunci când ne gândim să folosim produse parfumate pentru interior, e clar că vrem să obținem un miros plăcut, de lungă durată, de care să se poată bucura toată lumea, gazde și oaspeți deopotrivă. Înainte să trecem la arome, trebuie să explorăm aspectul cel mai important- curățenia.
Poate părea evident, dar am observat în cazul meu că ignor adesea aerisirea camerelor înainte să aprind o lumânare parfumată. Făcând teste multiple de-a lungul timpului, am observat că efectul nu este același: chiar dacă nu simți în casă un miros deranjant, s-ar putea să nu-ți dai seama că atmosfera nu este neutră dintr-un motiv simplu - ne obișnuim cu mirosul pe care îl simțim toată ziua. Așa funcționează percepția senzorială, un stimul va deveni insesizabil, dacă suntem expuși constant la el.

Curățarea textilelor din casă (perdele, draperii și așternuturi de pat) aduce o diferență majoră în performanță parfumurilor de cameră, indiferent că vorbim de spray-uri sau de difuzoare cu bețișoare.

Spală podelele o dată pe săptămână și schimbă așternuturile la fiecare două săptămâni, iar casa ta va păstra o ambianță plăcută. Aprinde lumânările parfumate după ce ai urmat acești pași, nu înainte.

Oricât de bun ar fi un parfum de cameră, nu va reuși să acopere, decât temporar, mirosul de fum de țigară sau de mâncare (la noi acasă se fumează și se gătește în fiecare zi, deci am testat în timp real cele de mai sus). Lasă geamurile larg deschide, creează un curent de aer care să schimbe atmosfera și doar apoi folosește odorizantele!
Dat fiind că este vară, iar natura ne oferă miresme de flori, fructe suculente și frunze verzi mai toți căutăm arome citrice, fresh, poate ușor lemnoase care ne aduc în locuință ceva din experiența unei plimbări prin parc. În cele ce urmează, vă propun o selecție de lumânări parfumate în ton cu anotimpul. Desigur, un iubitor de citrice își va alege tot anul arome corporale sau ambientale cu note de lămâie, portocală sau bergamotă, așadar nu vă limitați opțiunile doar la tema anotimpului! Principalul e să încerci tot timpul note olfactive noi pentru că ți se va dezvolta uimitor simțul mirosului, la fel cum culorile sau texturile din designul interior te fac mai receptiv/ă la calitățile estetice ale lumii.


Ideea a venit din colaborarea cu Aura Toma pentru o ediție specială de lumânări în jurul notelor de smochină proaspătă. Am urmărit crearea unui parfum verde care să se potrivească temei pensiunii Grauri și Smochini, aflată la malul mării. Variantele de lumânare și parfum de cameră pe care le găsiți în magazinul meu online conțin mai mult parfum de iasomie sălbatică și bambus decât versiunea originală, deci au caracter mai lemnos, dar totuși cu influențe mediteraneene. Mi s-a părut o combinație reușită pentru vară fiindcă redă mirosul ierburilor și tulpinilor de bambus - exotic, fabulos!
Difuzorul cu bețișoare este excelent pentru a răspândi un miros constant, fără grija de a-l supraveghea. Poți pleca de acasă când vrei, el nu reprezintă niciun pericol. Întoarce bețișoarele de ratan o dată sau de două ori pe zi ca să împrospătezi aroma și nu uita să-l pui în calea unui curent de aer, cum ar fi o zonă circulată din casă. Încearcă mai multe amplasări până o găsești pe cea perfectă - în anumite zone aerul e mai static, deci nu favorizează dispersia parfumului. Pentru gama de difuzoare am folosit sticluțe brune de farmacie cu capac de aluminiu. Ele pot fi reutilizate ca sticle de apă (încap ușor într-o poșetă mică) sau pentru transportul cosmeticelor în călătorii. De asemenea se pot reumple cu parfum.


N-am înțeles de ce lumea adoră acest parfum până nu l-am încercat și eu. A trebuit să mă înclin în fața geniului Jo Malone care a creat ceva minunat, de lăsat așa cum e. N-are nevoie de nimic în plus. Merge bine în orice cameră, bucătărie sau baie, ceea ce nu se poate spune despre o aromă dulce, de pildă. Eu una n-aș pune un difuzor cu parfum de vanilie în baie, dar cu lămâie, busuioc și mandarină, da! Gusturile diferă, ce-i drept și aștept să-mi spuneți ce vă place vouă!

Urmează să torn și lumânări parfumate de acest fel ca să avem colecția completă. În seria de difuzoare o să apară vara acesta și următoarele arome: lavandă, ambră și trestie de zahăr împreună cu buchet de trandafiri (o aromă rafinată cu bază dulce-lemnoasă din boabe de tonka și vanilie).

Face parte din gama de bază și e disponibilă în toate opțiunile de mărime. Eu o ador, însă știu că mirul nu e pe gustul tuturor. În mod categoric, această lumânare este mai rășinoasă decât celelalte arome compuse doar din note de plante aromatice și fructe.
Am scris mai sus despre parfumuri pentru baie, iar acesta l-am compus având în minte mirosul anumitor geluri de duș cu note acvatice, masculine. Sunt preferatele mele, mai ales împreună cu o baie fierbinte.

Mă bucur că te interesează acest subiect și că ai citit până aici! Sper că te-au ajutat informațiile, iar dacă ai sugestii pentru arome sau întrebări poți să mă contactezi oricând!

Atelier Antonia Rusu, producator de lumanari parfumate din ceara naturala de soia, Cluj-Napoca64 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page